Geloof is tegenwoordig wel een dingetje.

Tegenwoordig is het een dingetje om te geloven. Waar je nog in kan geloven en durf je er openlijk voor uit te komen. We zijn vaak bang voor de reacties van anderen. Geloof is niet langer verbonden met de kerk. De kerken zijn steeds leger, behalve in Staphorst dan.

Zelf ben ik Rooms Katholiek opgevoed, ik heb de H. Communie gedaan. Maar kom nu nooit meer in de kerk. Al vind ik een dienst in een kerk wel rustgevend, bijna meditatief. Een uur de tijd om te onthaasten, geen kinderen die je aandacht opeisen. De preek van de Pastoor gaat meestal langs me heen. Ik prevel de juiste woorden met de andere mensen mee. Zing uit volle borst mee, soms extra uit de maat, al gaat dat ook vanzelf. Een uur lang stil zitten op een harde bank in een koude kerk is tegenwoordig niet meer mijn dingetje.

We halen steeds meer geloof uit andere dingen, geloof is niet gebonden aan een kerk of een geloof. Geloof biedt een gevoel van rust en veiligheid. Dat gevoel heb ik ook als ik met mijn blote kont op een harde bank in de sauna zit, waar het tenminste warm is.

Lees hier meer over mij.

Tip 1: Put ergens kracht uit.

Jouw geloof is jouw geloof. Mijn geloof is mijn geloof. Geloof me, het maakt mij niet uit of je iedere avond de rozenkrans bid of je dat je ergens anders kracht uitput. Als je maar ergens kracht vandaan kunt toveren als je een moeilijke tijd door maakt.

Tijdens de ziekte van mijn man in 2005 gingen we door een diep dal. Menigmaal heb ik het uitgeschreeuwd van onmacht en verdriet als ik alleen was. Vreemd genoeg riep ik toen altijd om mijn moeder (die in de hemel is, Amen), vreemd genoeg voelde ik me rustig worden en wist ik dat het goed kwam.

Waardoor en hoe zal mij worst wezen. Het resultaat telt, het gaf mij de kracht om weer door te gaan. Het leerde me vertrouwen op mijn gevoel, mijn intuïtie.

Zoek naar jouw persoonlijke krachtbron. Het is de zoektocht meer dan waard.

Krachttip: Het boek Oola for Women. Inspirerende verhalen van krachtige en unieke vrouwen, net als jij en ik.

Tip 2: Ben dankbaar.

Dankbaar zijn is één van de beste manieren om tot jezelf te komen. Dankbaar zijn voor de mooie dingen in het leven is gemakkelijk. Daar kan ik wel pagina’s mee vol schrijven. Maar dankbaar zijn als het leven sucks is moeilijker. Hoe kan je dankbaar zijn als je je baan verliest, of hoe kan je dankbaar zijn als je de (huidige) wereld voor een doedelzaak aanziet?

Juist dankbaar zijn voor de moeilijke tijden in het leven, maakt dat je je rijker voelt.

Het is gemakkelijk om iedere avond 3 dankbaarheid regels te schrijven, papier is immers geduldig. Maar probeer de volgende keer er ook dankbaarheid bij te voelen. Dan wordt het een heel ander verhaal, geloof me.

Tip 3: Kijk eens vaker door de ogen van een kind.

Kinderen hebben een rotsvast geloof in van alles en nog wat. Sinterklaas en zwarte Piet, denk je dat het hen iets uitmaakt hoe zwarte Piet eruit ziet? Ben je mal, een kind gelooft in meer dan alleen de personen. Het verhaal, de spanning, de cadeautjes. Het gevoel.

Vroeger geloofde ik dat bruine koeien chocomelk gaven. Vroeger dacht ik dat een paard in de wei een veulentje kreeg, dit bleken trouwens hengsten te zijn. Vroeger geloofde ik dat oorwurmen in je oren kropen om via je oren je hersenen op te eten. Wie me dat heeft wijst gemaakt ben ik nog altijd dankbaar, NOT!

Feit is, doordat ik me deze kleine geloofsovertuigingen nog herinner, ik een smile van oor tot oor krijg en ik weet dat als ik toen in die kleine overtuigingen geloofde ik ook kan geloven dat er meer is. Tussen Hemel en Aarde.

Ik heb nog meer blogs geschreven, misschien vind je het leuk om die ook te lezen. 

 

P.S. Heb je iets aan deze tips?

Pin de afbeelding hieronder dan op je Pinterestbord. Zo kun je de tips altijd terugvinden!

3 tips over geloof
Open chat
1
Kom eenvoudig in contact!
Scan the code
Hi 👋,
Leuk dat je contact zoekt.
Waar kan ik je mee helpen?