3 Tips voor een gezondere bankrekening.

Hoe gezond is jouw bankrekening? Heeft jouw maand te veel dagen voor je salaris. Of zijn al je creditcards aan hun limit. Als dat zo is, lees dan vooral verder.

De meeste problemen ontstaan door financiële problemen. Menig huwelijk is er door gesneuveld. Het voelt niet fijn als je een rekening niet kunt betalen, of nee moet zeggen tegen je kind.

Bij grote financiële problemen adviseer ik je om een betrouwbare adviseur in de arm te nemen. Zij kunnen je helpen met het creëren van overzicht in de chaos. Want dat ontstaat er vaak als je het overzicht kwijt bent en de situatie van kwaad tot erger gaat.

Tip 1: Start met een budget.

Ik weet het klinkt niet sexy, en cijfertjes zijn ook niet mijn grootste vriend. Maar werken met een budget geeft overzicht wat er binnen komt en wat er uit gaat.

Overzicht hebben, leert je bepaalde keuzes te maken. Een budget hoeft niet groot of moeilijk te zijn. Een excell bestand voldoet al.

  • Wat zijn je inkomsten.
  • Bekijk je vaste lasten.
  • Houd je geld over om nog te besteden.

Tip 2: Zorg voor een groene buffer.

Of te wel de GreenGap. Zorg dat je meer ontvangt dan je uitgeeft. Dave Ramsey heeft het boek The Total Money Makeover geschreven. Hierin leer je onder anderen hoe je een budget maakt en hoe je ermee werkt.

Ben creatief in het bedenken van (legale) manieren om geld te verdienen. Ruim bijvoorbeeld je kledingkast op en verkoop wat je niet meer draagt. Of kijk eens goed naar je uitgave patroon. Misschien heb je nog een tijdschriftabonnement waarvan je het tijdschrift niet meer leest en gebruikt in de kattenbak.

Tip 3: Zet geld apart voor noodgevallen.

Wist je dat meer dan de helft van de mensen geen geld op een spaarrekening heeft staan voor noodgevallen?

Tegenwoordig is het heel handig om in de bankier app een spaarpotje te maken. Zorg dat je daar minimaal 3000 euro in hebt staan voor nood. Mijn extra tip is om dit spaarpotje niet zichtbaar te hebben tussen je rekeningen. Wat je niet ziet, kom je ook niet aan.

Als je dat spaarpotje gevuld hebt, kun je iedere maand vanuit je groene buffer geld sparen voor andere doelen. Schulden aflossen is een hele goede om te doen. Begin dan met de kleinste schuld eerst.

Financiën zijn niet mijn sterkste punt. Maar inmiddels is het een sport geworden om iedere maand geld over te houden en daar ga ik echt niet voor op een houtje bijten. Zo heb ik inmiddels een begin gemaakt om onze hypotheekschuld af te betalen.

Wil je een begin maken met het opschrijven van je dromen en doelen, dan heb ik voor jou de Oola Life Planner. Een werkboek dat je laat nadenken over wat je wilt zijn, hoe je het kan doen en wat je wilt hebben.

Wat wordt jouw eerste spaardoel? Reageer en laat het me weten.

P.S. Heb je iets aan deze tips?

Pin de afbeelding hieronder dan op je Pinterestbord. Zo kun je de tips altijd terugvinden!