5 stappen naar een passend budget

5 Stappen naar een passend budget.

Lange tijd gaat het goed, geen financiële zorgen. Alleen dan gebeurd er iets waardoor de financiële basis wegvalt. Je verliest inkomen of de uitgaven gaan omhoog. Vaak heb je de reden hiervoor niet in de hand, het kan je zomaar overkomen. Als je nooit gebruikt hebt gemaakt van een (passend) budget, dan kan je hiervan flink uit balans raken.

Maar het hebben van een budget is nooit verkeerd. Dit is ook de manier waarop je je geld kan laten groeien. In 5 stappen laat ik zien wat je kan doen om die eerste stappen naar een passend budget te zetten.

In mijn geval betaalde mijn man de vaste lasten en ik zorgde voor de huishoudkas. Totdat er ineens inkomen weg valt en je man niet meer het overzicht heeft over de bankzaken. Dit zorgde voor heel veel stress. De onzekerheid of we wel in de woning konden blijven wonen, kan ik nog wel de boodschappen betalen. Wat zit er eigenlijk allemaal in de vaste lasten? Allemaal vragen waar ik het antwoord niet op wist. Maar waar ik wel de antwoorden op kon vinden.

Ik heb geleerd om een budget te maken op basis de ‘green gap’ afkomstig uit het boek “the total money makeover” van Dave Ramsey. Zorgen dat je iedere maand geld over houdt.

Stap 1 naar een passend budget.

Maak 2 lijsten.

Op de eerste lijst zet je alle inkomsten, op de andere lijst de uitgaven. Doe dit vooral samen met je partner. Zodat jullie van elkaar weten hoe de vlag erbij hangt. Probeer het over een jaar breed te bekijken. Aangezien sommige kosten of inkomsten niet iedere maand voorbij komen. December is altijd een dure maand. We weten het wel, maar weinigen houden daar ook daadwerkelijk rekening mee. En in mei ontvang je vakantiegeld.

Lees ook: Stabiele financiën in 2022.

Stap 2 naar een passend budget.

Groen of rood?

Kom je iedere maand uit met je geld? Dat is het volgende wat je gaat bepalen aan de hand van de 2 lijsten. Zijn er meer maanden die je positief afsluit (groen) en welke maanden red je niet (rood). (H)erken een patroon, dit helpt je voorbereid te zijn. Immers een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Door te weten welke maanden je uitkomt en welke maanden je tekort komt kan je laten nadenken over hoe je gaat voorkomen om in het rood te komen met je budget.

Lees ook: Geld Stress.

Stap 3 naar een passend budget.

Maximaliseer.

Eigenlijk is deze stap heel simpel, echter in de praktijk kan dit best moeilijk zijn voordat je doorhebt wat werkt voor jou.

Om de ‘Green Gap’ zo groot mogelijk te krijgen zijn er 2 zaken die je kan doen. Meer inkomen of minder uitgaven. Welke maanden moet je zorgen voor meer inkomsten? Of minder uitgaven, zodat je iedere maand groen afsluit?

Kijk aan het einde van de maand naar de maand die gaat komen. Wat verwacht je aan inkomsten en wat aan uitgaven? Aangezien je inmiddels een overzicht hebt van inkomsten en uitgaven over een heel jaar, kom je niet voor verrassingen te staan. Of je kan er beter op anticiperen. Je weet bij voorbaat dus al of je de ‘Green Gap’ moet gaan maximaliseren.

Stap 4 Naar een passend budget.

Verdeel.

Er zijn 2 momenten waarop je je geld kan verdelen.

1. Direct als je inkomsten hebt, een gedeelte apart zetten op een spaarrekening. Extra tip, zet de weergave van je spaarrekening uit in je bank app. Wat je niet ziet, zal je ook niet zo snel aanspreken.

2. Het andere moment is als je weet hoe groot de ‘Green Gap’ is. Maar hoe verdeel je verstandig dat geld wat je over hebt? Dit is dus het geld dat je ‘over’ hebt aan het einde van de maand.

Als je schulden hebt dan raad ik je aan, om 90% van de ‘green gap’ te besteden aan het afbetalen van die schuld. Begin met de kleinste schuld eerst.

Zijn er geen schulden (behalve een hypotheek) dan kan je ervoor kiezen om 45% te sparen voor nood, voor een grote aankoop, of voor je pensioen. 45% te investeren, zodat je geld op een gegeven moment voor je kan gaan werken. Laat je in dit geval goed voorlichten door iemand die verstand van investeringen heeft. Of je spaart de 90%, vooral als je (spaar)reserves minimaal zijn.

De overige 10% van de “Green gap’ is voor plezier. Dat kan en mag je verbrassen aan wat jij wilt.

Lees ook: 3 Tips voor budgetteren

Stap5 naar een passend budget.

Rinse & Repeat.

De voorgaande 4 stappen herhaal je iedere maand. Op een gegeven moment zal je zien dat het a. minder tijd in beslag neemt. En b. het een sport wordt om de ‘Green Gap’ zo groot mogelijk te krijgen. Je leert vanzelf waar je mogelijkheden vindt voor meer inkomen of minder uitgaven.

Een gezond financieel overzicht is belangrijk om voorbereid te zijn. Niets is stressvoller om niet te weten hoe je ervoor staat. En financiën zijn nu eenmaal  gewoon cijfers, die met een beetje moeite goed inzichtelijk te maken zijn en hierdoor weer rust brengt.

Over dit thema heb ik in de facebookgroep voor vrouwen die hardop durven te dromen een training staan. Deze kun je hier bekijken. Hierin doorloop ik de 5 stappen.

Vertrouwen.

Ik heb altijd het volste vertrouwen gehad dat er voldoende geld zou zijn om de rekeningen te betalen. En gek genoeg, zelfs in de moeilijkste tijd was dit ook zo. Er was echter 1 ding wat ik ‘vergeten’ was, dat ik vertrouwen moet hebben in een overvloed aan geld. Zodat er altijd een ‘Green Gap’ zal zijn, die ik kan verdelen over de potjes die ik heb. Om bijvoorbeeld te sparen voor een droomvakantie.

Juist het vertrouwen blijven houden in een overvloed is moeilijk, als er weer een tegenvaller is van bijvoorbeeld een grote reparatie. Wat mij geholpen heeft is het inzichtelijk maken van mijn dromen. Wat ik graag zou willen als geld en tijd geen rol speelt? Doordat ik die dromen duidelijk had, kon ik door middel van actiestappen steeds dichterbij komen. In combinatie met het bewaren van vertrouwen dat het allemaal goed komt, zorgt er op een vreemde manier voor dat er geld op vreemde manieren jou vindt. Zo vind ik  tijdens het wandelen briefjes van 20 euro. Of heb ik geen rekening gehouden met een overlijdensrisico verzekering die uitbetaald wordt, net op het moment dat het water aan je lippen staat.

Het enige wat je in zulke gevallen kan doen, is naar boven kijken en dankbaar zijn.

Oola Life Planner.

Om jouw dromen vorm te geven, heb ik een Oola Life Planner gemaakt. Deze helpt je om na te denken over wat je echt wilt. Welke stappen je kan zetten en je activeert om die eerste belangrijke stap te zetten.

Gratis Life Planner

Gratis Dromen Planner.

Ik kan me voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen. Want er komt gewoon heel veel op je af. Je voelt je onzeker en misschien ook wel machteloos. Want waarom zou het deze keer wel lukken?

In de weggever die ik graag met je wil delen, laat ik zien dat je je leven overzichtelijker kan maken, door te kijken naar 7 belangrijke gebieden. Dan is het makkelijker om een nieuw begin te maken. Klik op de button hieronder om de weggever in je mailbox te ontvangen. 

Affiliatie marketing.

In deze blog heb ik affiliatie marketing geplaatst, waarbij ik producten of diensten van anderen promoot en een financiële beloning krijg voor elk verkocht product. Ik ben hier uitermate selectief in en promoot alleen producten die ik ook daadwerkelijk zelf gebruik of heb gebruikt.

Wil je meer waardevolle tips krijgen? Like en volg me dan op Social Media.

Een eerste stap die je kan nemen om weer in je kracht te staan is de planner aan te vragen en je aan te melden bij de facebook groep voor vrouwen die hardop dromen. En die eerste dromen gaan opschrijven.

Een droom is pas groot genoeg als je hem met samengeknepen billen opschrijft en het zweet je uitbreekt.

Deel jouw dromen in de facebook groep.

5 stappen naar een passend budget
Open chat
1
Kom eenvoudig in contact!
Scan the code
Hi 👋,
Leuk dat je contact zoekt.
Waar kan ik je mee helpen?