Schuldgevoel

Houdt schuldgevoel je tegen om vooruit te gaan?

We hebben allemaal weleens dingen gezegd of gedaan waar we ons schuldig over voelen. Maar pas wanneer deze acties anderen of ons zelf pijn doen, dan wordt het schuldgevoel groter. En als je er lange tijd mee blijft lopen dan houdt dat je tegen om je leven te leven zoals jij dat wilt. Hoe ga jij om met schuldgevoelens?

Mijn vorige blog ging over angst. Angst en een schuldgevoel hebben mij lange tijd tegengehouden. Des te langer je met schuldgevoel blijft rondlopen, des te groter wordt de angst om die stap te nemen om over beide heen te komen.

Lees hier: Houdt angst je tegen?

Hoe een schuldgevoel mij 37 jaar lang in de greep hield.

In de zesde klas van de lagere school (toen er nog zes klassen waren i.p.v. acht groepen), hadden we de opvoering van onze eindmusical. Ik herinner nog goed dat ik samen met een klasgenootje op het schoolplein stond te wachten. En dat ik haar vertelde dat mijn moeder zo meteen wel zou komen. Terwijl ik dat zei gaf ik een vrij knappe opvoering van hoe mijn moeder liep. Het moment dat het mijn mond uitkwam, kon ik wel door de grond gaan. Haar moeder was namelijk een jaar eerder overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Zij moest op zo’n belangrijke dag haar moeder missen, terwijl ik een persiflage weggaf van mijn moeder.

In plaats van direct sorry te zeggen, heb ik dit voorval 37 jaar mee gezeuld in de vorm van schuld. We zijn elkaar uit het oog verloren en pas 37 jaar later heb ik eindelijk de stap durven nemen om haar weer op te zoeken. Nog voordat ik goed en wel binnen was, heb ik direct sorry gezegd voor iets wat al die jaren aan me is blijven vreten.

Weet je wat het gekke is…… Ze kon zich dit allemaal niet meer herinneren. Ze vond het erg voor mij dat ik hier zo lang mee heb rondgelopen. Erg genoeg heeft dit schuldgevoel mij lange tijd bezig gehouden en is onderdeel geworden van mijn levensverhaal. Het is als een rode draad door mijn leven blijven lopen. Waardoor ik niet volledig het leven heb kunnen leven wat ik graag wilde.

Mede dankzij de #OolaGuys, Dave en Troy (schrijvers van het boek Oola, find balance in an unbalanced world) heb ik na 37 jaar eindelijk de stap durven nemen om van mijn schuldgevoel af te komen.

Oola.

Oola is een lifestyle waarbij je zorgt voor de juiste balans in 7 belangrijke pijlers in je leven. Waar je de blockers onder ogen durft te komen en je leert hoe je door accelorators te gebruiken meer uit je leven kan halen. Ik heb geleerd door verantwoordelijkheid te nemen en doelgericht actie te ondernemen je de mogelijkheid hebt om het leven van JOUW dromen te creëren.

 

Affiliate.

In sommige artikelen maak ik gebruik van affiliatie marketing, waarbij ik producten of diensten van anderen promoot en een financiële beloning krijg voor elk verkocht product. Ik ben hier uitermate selectief in en promoot alleen producten die ik ook daadwerkelijk zelf gebruik of heb gebruikt.

Is dit het nu?

STOP!

Denk jij weleens ‘Is dit het nu?

Ik daag je uit om te dromen over je toekomst.

Wil je meer waardevolle tips krijgen? Like en volg me dan op Social Media.

Schuldgevoel
Open chat
1
Kom eenvoudig in contact!
Scan the code
Hi 👋,
Leuk dat je contact zoekt.
Waar kan ik je mee helpen?