Keuze stress en verantwoordelijkheid

Wat hebben keuze stress en verantwoordelijkheid met elkaar te maken?

Daarvoor neem ik je mee naar de schoenenwinkel waar ik vroeger naar toe ging met de kinderen. Zo’n speciale schoenenwinkel, waar ze de lengte maat en breedte maat opmeten en met een stapel passende schoenen uit het magazijn komen.

Waar je soms wel een uur op je beurt moest wachten om net als alle kinderen en ouders voor je, onverdeeld de aandacht te krijgen. Service noemen ze dat, maar dat terzijde.

Tijdens het wachten konden de kinderen spelen en bekeek ik het tafereel in de winkel eens goed. Als de maat genomen was en alle denkbare schoenen uit het magazijn opgetrommeld waren werd het kind in een stad van schoenen ingebouwd. Torens van dozen stonden opgestapeld. Netjes onderverdeeld in met bandje, zonder bandje, met veters of met klittenband. Of toch een ritsje? Daarnaast nog iedere schoen in 3 kleuren als je geluk had, of pech. Lag er maar net aan hoe je er naar keek.

Twijfels en keuze stress.

Ik zag de vertwijfeling op het gezicht van de kinderen. Hoe kon je hier ooit een keuze uit maken? Onbegonnen werk! Die kleintjes hadden dat al snel in de gaten, maar moederslief en vaak ook nog de oma (die de schoenen betaalde) begonnen dapper met het aandragen van de schoenen.

Als er dan eindelijk, na een half uur of zo, een keuze door het kind was gemaakt. (Waarvan ik al kon zien dat het niet de keuze was van moeder of oma) Vroeg moeder doodleuk, of ze dat andere schoentje (haar keuze) toch niet net iets leuker vond. ARCCCCHHHH. En begon het hele spel weer van voren af aan.

Hoe het ook kan.

Tot ik eindelijk aan de beurt was. Maat werd opgemeten. Ik vroeg als eerste om voor schoenen in de uitverkoop te kijken. En dan pas naar de schoenen van de nieuwste collectie als de keuze echt te gering was (bijvoorbeeld twee paar uit het jaar toebak, die nog ergens in het magazijn stonden). Ik wist dat de neuzen binnen no time beschadigd zouden zijn en voordat het seizoen om was de schoenen te klein waren vanwege de zoveelste groeispurt en ik ook mijn budget in de gaten wilde houden.

Lees ook: 5 stappen naar een passend budget.

Dat zorgde ervoor dat de stapel schoenen uit het magazijn al aanzienlijk kleiner was. Voordat er ook maar 1 doos open gemaakt werd, controleerde ik de prijs. Alles boven een bepaald bedrag werd ongezien retour gestuurd. Daarna keek ik vluchtig in de dozen naar de kleuren en type schoen. Waarna kindlief uit een uitgeklede variatie van schoenen een keuze kon maken. Vaak stond ik binnen 15 minuten weer buiten. Ik nam hier mijn verantwoordelijkheid als ouder en beheerder van de huishoudkas, tevens had zoonlief het idee dat hij volledig zelf de keuze heeft gemaakt en hem flink wat keuze stress had bespaard. Een WIN WIN situatie.

Wat heeft dit verhaal met keuzestress en verantwoordelijkheid te maken?

Onze maatschappij is tegenwoordig gericht op zoveel mogelijk aanbod. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste telefoon of naar life coach. De keuze is reuze en je ziet door de bomen het bos niet meer.

Waar ga je op letten? Wat is belangrijk? Ga je puur en alleen af op het advies van anderen, of laat je je zelfs leiden door anderen. Voel je je daarnaast onzeker en durf je de verantwoordelijkheid van je keuze niet te dragen. Omdat je al in je hoofd je keuze aan het verdedigen bent, dan kan je oprecht spreken van keuzestress door gebrek aan verantwoordelijkheid.

Lees ook: 4 Tips om vooruit te kijken.

Belangrijke factoren voor een keuze.

Probeer eerst belangrijke factoren voor je keuze van lifestyle programma duidelijk te hebben. Is dat de prijs, het aanbod, de persoon, de bonussen, gemak, taal, aangesloten bij een organisatie, betaald je werkgever mee en ga zo maar door. Schrijf jouw voorwaarden op. Dan zal je zien dat als je gerichter zoekt, de keuze beperkter wordt. Je weet dan precies wat je wil en je zal zien dat juiste persoon als vanzelf aan je gepresenteerd wordt. Of komt dat door het algoritme van google en facebook? 🙈 Afijn, laten we nog in een beetje magie van het universum geloven.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Een hartstikke open deur en waarschijnlijk heb je dit al zo vaak gehoord dat je haren rechtop gaan staan. Dat herken ik wel. Tot ik doorhad, dat ik op die momenten juist niet de verantwoordelijkheid nam. Zelfs dan schoof ik het af op anderen, zo van die hebben makkelijk praten. Ze staan niet in mijn schoenen. Weten niet wat ik doormaak.

Het mooiste moment is dat moment, dat je ECHT realiseert dat JIJ de touwtjes (lees verantwoordelijkheid) in de hand hebt. En als je zelfs de verantwoordelijkheid kan nemen over de slechte keuzes die je hebt gemaakt, dan weet je dat je op de goede weg bent.

Als je het toch nog lastig vindt om een keuze te maken, neem dan gerust contact met me op. In 1 gesprek hebben we zo door of wij een match zijn. Kan ik aan de hand van jouw verhaal, snel en krachtig tot de kern komen om zo je een goede zet te geven in het maken van je keuze. Plan hier je afspraak in mijn agenda.

Gratis Life Planner

Gratis Dromen Planner.

Zie jij door de bomen het bos niet, net zoals die kids in de schoenenwinkel? Dan heb ik een mooie weggever voor je. Hiermee krijg je helderheid en overzicht op dat gene wat voor jou echt belangrijk is. 

Wil je zelf aan de slag met het maken van een keuze met betrekking tot een leven zonder keuzestress? Vraag dan de Oola Life Planner aan. Hiermee kom je in 7 gebieden in je leven tot datgene wat echt telt en belangrijk is voor jou

Wil je meer waardevolle tips krijgen? Like en volg me dan op Social Media.

Een eerste stap die je kan nemen om weer in je kracht te staan is de planner aan te vragen en je aan te melden bij de facebook groep voor vrouwen die hardop dromen. En die eerste dromen gaan opschrijven.

Een droom is pas groot genoeg als je hem met samengeknepen billen opschrijft en het zweet je uitbreekt.

Deel jouw dromen in de facebook groep.

Keuze stress en verantwoordelijkheid
Open chat
1
Kom eenvoudig in contact!
Scan the code
Hi 👋,
Leuk dat je contact zoekt.
Waar kan ik je mee helpen?