Prioriteiten stellen

5 Tips voor het stellen van prioriteiten.

Deze week heb ik een bedrijfspresentatie mogen geven. In 10 minuten tot de kern van de zaak komen, zodat andere mensen weten wat je doet. Om tot een goede presentatie te komen, moest ik prioriteiten stellen. 

Door kernzaken van bijzaken te scheiden. Wat belangrijk is, scheiden van de rest. Dit zorgt ervoor dat je de focus kan behouden.

Realiteit.

In het leven is de realiteit echter dat we vaak andermans prioriteiten, boven die van ons stellen. Als jonge moeder ligt de prioriteit vaak bij de kinderen. Het is gezond om naarmate de kinderen ouder worden ze meer los te laten. Te zorgen dat jij niet meer hun nummer 1 prioriteit zal zijn.

In de blog van deze week deel ik 5 tips voor het stellen van prioriteiten. Zodat jij hoofdzaken van bijzaken kan scheiden, grenzen kan stellen en je dromen jouw prioriteit maken. Hoe groot of hoe klein die dromen ook zijn. 

Tip 1 voor het stellen van prioriteiten.

Prioriteiten stellen.

Zorg ervoor dat jij jouw prioriteiten inzichtelijk maakt. Wat is belangrijk voor jou? Wil je meer rust, meer tijd voor jezelf. Of juist meer uitgedaagd worden in je werk.

Breng ook in kaart waar prioriteiten van anderen door jouw leven heen lopen. Wie claimt jou, misschien meer dan je lief is?

Als je dit lastig of moeilijk vind, plan dan een doorbraaksessie met mij in. Ik kan je helpen om prioriteiten inzichtelijk en helder te krijgen.

Tip 2 voor het stellen van prioriteiten.

Grenzen bewaken.

Je hebt helder wat belangrijk is in je leven, je hebt je prioriteiten gesteld. De volgende stap is ervoor zorgen dat je je grenzen bewaakt. Vooral familie, vrienden en collega’s zullen proberen, van hun prioriteit jouw prioriteit te maken. Geloof me, ik weet waar ik over praat. Vooral als je nog niet het zelfvertrouwen hebt om die grenzen te stellen, zullen anderen jouw kostbare tijd gaan opslurpen.

Het opruimen van die studeerkamer, om daar jouw meditatieruimte van te maken, komt later wel. Nu eerst een bakje doen met een vriendin in nood. Geloof me, die meditatieruimte komt er nooit, want zolang jij niet je grens bewaakt, zal er altijd iets of iemand tussen die studeerkamer en jou komen. Bewust én onbewust.

Tip 3 voor het stellen van prioriteiten.

Vergroot je zelfvertrouwen.

Aan je zelfvertrouwen werken is de volgende stap die je gaat doen. Het vertrouwen krijgen en het geloof hebben, dat jij het waard bent om aan jezelf te werken.  

Naarmate het zelfvertrouwen groeit zal je merken dat je steeds meer stappen durft te zetten. Die stappen zetten is de volgende stap die je zet 🤔

Om je hierbij te helpen heb ik een challenge ontwikkelt, waarbij jij in je kracht kan gaan staan. Klik HIER voor meer informatie en om jezelf aan te melden.

Tip 4 voor het stellen van prioriteiten.

Werk naar je doelen.

Want dat is uiteindelijk wat je gaat doen. Naar jouw doelen toewerken. Zodat je leven in dienst staat van jou en niet dat je in dienst staat van een ander. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je ineens afscheid neemt van je vertrouwde leven en mensen om je heen. Maar door jouw verandering, veranderen van de mensen om je heen ook. Wie weet inspireer je ze wel, om ook hun eigen doelen in kaart te brengen en er naar toe te werken.

Je kan mijn gratis Life Planner downloaden om te gebruiken om je dromen en doelen op te schrijven.

 

Gratis Life Planner

Nadat je helder hebt wat echt belangrijk voor je is, ga je bedenken welke invulling je daaraan gaat geven. Bijvoorbeeld. Voor mij is familie heel erg belangrijk, maar inmiddels ben ik als moeder niet meer de prioriteit van mijn kinderen en omgekeerd, zijn zij geen superprioriteit meer van mij. Maar familie in totaliteit is wel een prioriteit voor mij. Dus als alle kuikens op het nest zijn, wil ik ook iets extra’s doen.

Zie het als een kleurplaat waar je met dikke zwarte lijnen de contouren aangeeft van je leven. Hoe jij die kleurplaat inkleurt is aan jou, zolang je weet welke kleuren je gaat gebruiken en tijd vrij maakt om te kleuren.

Tip 5 voor het stellen van prioriteiten.

Blijf bezig.

De laatste stap is blijven kleuren. Soms binnen de lijntjes, soms erbuiten. Dat is niet erg. Als je maar blijft kleuren, dan wordt het vast een hele mooie plaat.

Zo is het ook met de stappen die je moet zetten, je blijft de grenzen bewaken en soms zal je iets moeten aanpassen om toch daar te komen waar je wilt zijn.

Dat jij vanuit je eigen kracht de controle hebt over je leven en de toekomst. Heb vertrouwen in het proces.

Mis je het vertrouwen en wil je graag even sparren, weet dat ik altijd tijd vrij kan maken voor een kop thee en/of een goed gesprek. Geheel vrijblijvend en gratis. 

Dus heb je vragen of wil je een gesprek aanvragen, stuur dan een bericht via de groene whatsapp knop. 

Wil je meer waardevolle tips krijgen? Like en volg me dan op Social Media.

prioriteiten stellen
Open chat
1
Kom eenvoudig in contact!
Scan the code
Hi 👋,
Leuk dat je contact zoekt.
Waar kan ik je mee helpen?