3 stappen waarmee je door blokkades kan heen breken.

Afgelopen week werd ik verrast door een onverwacht bezoek. Lange tijd niets gezien of gehoord van een oude vriend, maar op eens was hij daar weer. Ik kan niet zeggen dat ik blij verrast was. Dat ben ik meestal niet als er onverwachte dingen gebeuren. Regelmaat en voorspelbaarheid zijn zaken waar ik het goed op doe.

Meestal gebeurd er iets waardoor ik weet dat die vriend getriggerd wordt. Dit keer kwam de mededeling dat een dierbaar familie lid getroffen was door Corona en hier van niet zou herstellen, volledig onverwachts. Niet veel later voelde ik mijn oude vriend zich aankondigen. Een onrustig gevoel, niet kunnen focussen, boosheid en ja, hoor daar is hij. Mijn vriend ANGST!

Angst, of er mogelijk nog iemand is aangestoken. Angst voor wat gaat komen. Angst voor degene die achter blijven. Angst voor mezelf, voor het gevoel van onmacht. Angst voor herinneringen aan het ziekbed en overlijden van mijn eigen man in 2005.

Ready.

Ho, stop! Niet veel later kon ik de vriend in de ogen kijken, voor wat hij werkelijk was. Niet meer dan een gevoel, dat me terug zou houden en zou kunnen verlammen als ik er teveel aan toe zou geven. Want hoe zou mijn leven er uit zien als ik aan deze vriend toe zou geven? Dit is de eerste stap om door een blokkade heen te breken. De pas op de plaats en alles in perspectief zien.

Set.

De volgende stap is om langs de angst heen te kijken, hoe zou je leven eruit zien zonder die angst? Misschien zie je dan dat je krachtig genoeg bent om klaar te staan voor familie. Dat je de ervaring die je hebt opgebouwd in de loop van je leven kunt inzetten voor anderen. Daar is kracht en moed voor nodig. Moed om de eerste stap te zetten, naar een leven zonder angst.

Go!

Je hebt maar 20 seconden van moed nodig om die stap te zetten. In dit geval om er te zijn voor mijn man, die zijn vader heeft verloren. Het verdriet samen te kunnen dragen.

Is mijn vriend Angst nu definitief weg? Nope? Angst is die lastige vriend die onuitgenodigd op je feestje verschijnt. Alleen door de Ready Set Go! stappen te gebruiken, maak je het leven een stuk gemakkelijker en gelukkiger.

Ik heb nog meer blogs geschreven, misschien vind je het leuk om die ook te lezen. 

Note: Deze blog is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Heb jij een angststoornis of andere heftige emoties die met angst gepaard gaan, neem dan contact op met een specialist op het gebied van angststoornissen.

Ervaar jij ook soms angst en wil je er een keer over praten, neem gerust contact op.

P.S. Heb je iets aan deze tips?

Pin de afbeelding hieronder dan op je Pinterestbord. Zo kun je de tips altijd terugvinden!

Uit het leven gegrepen

Wil je meer waardevolle tips krijgen? Like en volg me dan op Social Media.

Open chat
1
Kom eenvoudig in contact!
Scan the code
Hi 👋,
Leuk dat je contact zoekt.
Waar kan ik je mee helpen?