
6 Tips om goede voornemens vast te houden.
Ieder jaar hebben we massaal goede voornemens, die we gemiddeld gezien maar een paar maanden vast weten te houden. Uitzonderingen daar gelaten. Sommige goede voornemens sneuvelen al tijdens de eerste week en anderen weten hun voornemens langer vast te houden.
Wat is nu het verschil tussen deze twee uitersten? Is het zo dat in het eerste geval het gaat om voornemens die te groot zijn? Of heeft het met zwakte van de mens te maken? Het geheim zit achter het waarom?
6 Tips om goede voornemens vast te houden.
Tip 1; Een sterke Waarom?
Ik weet nog goed dat mijn beide ouders rookten. Beide wilde stoppen met roken. Mijn moeder kocht het boek van ene Allen Carr, die beweerde dat als je het boek uit had, nooit meer een sigaret zou aanraken. Je snapt natuurlijk al dat dit in het geval van mijn moeder niet werkte. Ze had geen sterke waarom om te stoppen.
Die sigaret was onderdeel van haar leven en haar manier om met stress om te gaan. In plaats van op zoek te gaan naar een goed en gezond alternatief voor omgaan met stress, greep ze toen ze het boek uit had gewoon naar een sigaret.
Mijn vader echter was een ander verhaal. Ik had hem maanden voor gehouden dat hij nooit sterk genoeg was om te stoppen met roken. Dat hij de kracht er niet voor had.
Op een gegeven moment ging hem dat zo op de wekker, dat hij van de een op de andere dag besloten had, dat hij mij eens zou laten zien uit welk hout hij gesneden was. Jaren later gaf hij mij nog altijd de ‘schuld’ ervan dat hij succesvol gestopt was met roken. Hij had een sterke waarom gevonden. ‘Ik zal Astrid bewijzen dat ik het wel kan.’
Koppel dus altijd een waarom aan een voornemen.
Lees ook: 4 Tips voor een nieuw begin.
6 Tips om goede voornemens vast te houden.
Tip 2; Omschrijf je voornemen zo duidelijk mogelijk, met je waarom in gedachten.
Ik ga minder snoepen, roken. Meer sporten, meer wandelen. Dit zijn vage voornemens. Wat is minder snoepen? 1 zak chips ipv 2 zakken? Dit soort vage voornemens roept op tot excuses en dus eerder opgeven.
Omschrijf je voornemen zo duidelijk mogelijk. Ook als je jezelf een smokkeldag gunt. Verwerk dat in je voornemen, dan heb je dat direct getackeld. Bijvoorbeeld, 6 dagen per week eet ik gezond, op 1 dag mag ik ongezond eten.
Dit zorgt ervoor dat je een duidelijke kader hebt. Dit zorgt voor een groter succes in het volhouden van je voornemen.
Lees ook: 3 Tips doelen stellen voor beginners
6 Tips om goede voornemens vast te houden.
Tip 3; Maak het meetbaar.
Je hebt een duidelijk voornemen, zorg er dan voor dat je je vorderingen kan meten. Dit kan je vorderingen positief beïnvloeden. Je ziet dat je op de goede weg bent. Of je ziet op tijd dat je je acties om het doel te behalen moet bijstellen.
Bijvoorbeeld als je op 31 december 2023, 20 kilo wilt zijn afgevallen. Je waarom is dat je gewicht je in de weg zit om met je kinderen een dag in de weer te zijn. Je wilt meer energie en een gezonder lichaam. En gaandeweg zie je aan de weegschaal dat je minder afvalt dan je verwacht had. Dan kan je je acties aanpassen, zoals een ander sportschema. Of kritisch kijken naar voeding kijken.
6 Tips om goede voornemens vast te houden.
Tip 4; Zorg dat iemand van je voornemen weet en je steunt.
Tijdens oud op nieuw je voornemen in de groep gooien valt hier niet onder. Leuk dat je hele vriendengroep dit hoort, wellicht is er over een paar weken ook nog iemand die zich jouw voornemen herinnert en je hier op aanspreekt (positief of negatief)
Zoek een onpartijdig persoon, die jouw verantwoordelijk kan houden voor je voornemen en de acties die je daarvoor neemt. Vaak zijn partner, kinderen, of vrienden niet onpartijdig genoeg. Want in hun ogen ben je goed zoals je bent, willen ze liever niet dat je teveel veranderd. Want dan kan het zomaar zijn dat hun leven ook veranderd. En dat wilt men meestal niet.
Lees ook: 3 Tips om relatie problemen te voorkomen.
6 Tips om goede voornemens vast te houden.
Tip 5: Ben eerlijk tegen jezelf.
Een voornemen dat zo groot is dat het binnen een bepaalde tijd nooit behaald kan worden is al gedoemd om te mislukken voordat je begint.
Een voornemen dat net groot genoeg is om je een klein beetje angst in te boezemen, maar wel haalbaar met inzet, is precies groot genoeg.
Het moet een uitdaging zijn en er is actie voor nodig. Dit zijn twee ingrediënten die altijd noodzakelijk zijn om een voornemen tot een goed einde te brengen.
6 Tips om goede voornemens vast te houden.
Tip 6: Er komt een einde aan.
Wanneer je je voornemen behaald hebt, is helemaal aan jou. Als het voornemen duidelijk is, je een goede waarom eraan gekoppeld hebt. Iemand houd je verantwoordelijk en je vorderingen zijn meetbaar. Dan zal je merken dat het een onderdeel wordt van je lifesytle. En dan ben je supergoed op weg. Het kost dan veel minder moeite, je kan er zelfs plezier in krijgen. Dan heb je al een onderdeel van je doel bereikt.
Maar………
Er schuilt altijd een adder onder het gras. Hoe voorkom je dat je terug valt of juist het omgekeerde. Dat je voornemen je leven zo gaat beheersen dat je de balans kwijt raakt. Hoe houd je de balans in evenwicht?
Zodat je aan de ene kant je voornemen volhoudt, en aan de andere kant niet de rest uit het oog verliest. Of omgekeerd. Je bent zo uit balans dat je niet toe komt om bezig te zijn met je voornemen.
MasterClass ‘Terug in Balans’
Soms lijkt het alsof het leven jouw leeft in plaats van andersom. Je neemt deel aan de ratrace, je hebt het gevoel dat je van hot naar her rent. Maar nergens echt aan toe komt. Met alle gevolgen van dien.
Herken je dit gevoel? Dan is deze MasterClass ‘Terug in Balans’ echt iets voor jou.
De MasterClass is online en gratis en geef ik iedere week live. Na aanmelden ontvang je een link en na afloop een opname.
Meld je HIER aan.
Hi,
Ik begeleid je na een life event, van niet weten hoe nu verder, weer Back on Track! Zodat ze weer vanuit eigen kracht hun mooiste leven kunnen leiden.
Ik ben de cheerleader langs de kant van de weg, die juicht bij behaalde doelen en je ondersteunt als het moeilijk wordt. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik welke weg je aflegt en wijs je de goede kant op d.m.v. een praktisch en doelgericht programma. Waarbij ik essentiële olie gebruik om het proces te ondersteunen.
Ben dankbaar, heb vertrouwen. Leef je Oola Leven.
Astrid
Wil je meer waardevolle tips krijgen? Like en volg me dan op Social Media.
